Friday, November 27, 2009

Circa un centenar de icebergs del Antarctica sta a mover verso New Zealand.


(Languages of this post: Interlingua, Catalan, Spanish, English)


Plus que un centenar de icebergs, alicunes de usque 250 metros de longitude, sta a esser portate per currentes marin verso New Zealand, e le autoritates ha date un avertimento al naves que naviga per le zona.

Le ultime photographias per satellite ha indicate que le blocos de glacie ha movite ultra le insulas Auckland e se trova a unes 450 kilometros al nordest del insula Sud, le plus grande de New Zealand.

Le massa de glacie, que se separava de Antarctica a causa del elevation de temperaturas como consequentia del calefaction global, esseva vidite per le prime vice ante unes duo septamanas per le scientistas del base permanente de investigation que Australia ha in le insula de Macquarie, in le extreme sudest del Oceano Pacific.

Le Icebergs se move a un velocitate medie de inter un e duo kilometros per hora, secundo le Instituto Neozelandese de Investigation Atmospheric.

Rodney Russ, le chef del equipa de scientistas neozelandese qui viagia a bordo del nave Spirit of Enerby del compania Heritage Expeditions, diceva que le blocos de glacie sta a funder se durante que illos move foras de Antarctica.

Iste es le secunde vice que occurreva un phenomeno simile in solmente tres annos. In 2006, plure icebergs se fundeva quando illos se trovava a unes 25 kilometros del costa del insula del Sud, alique que non occurreva desde 1931, secundo datos disponibile a scientistas in Australia.

Le autoritates maritime del New Zealand emitteva le septimana passate un alerta pro le naves que naviga per le zona ubi ha essite vidite le icebergs.

---

Un centenar d’icebergs de l’Antàrtida avancen cap a Nova Zelanda.

Més d’un centenar d’icebergs, algun de fins a 250 metres de longitud, estan sent empesos pel corrent marí en direcció a Nova Zelanda, i les autoritats han donat l’alerta als vaixells que naveguen per la zona.

Les últimes fotografies per satèl.lit han indicat que els blocs de gel han sobrepassat les illes Auckland i es troben uns 450 quilòmetres al nord-est de l’illa del Sud, la més gran de Nova Zelanda.

La massa de gel, despresa de l’Antàrtida a causa de l’alça de la temperaturas com a conseqüència de l’escalfament global, va ser vista per primera vegada fa unes dues setmanes pels científics de la base permanent d’investigació que Austràlia té a l’illa de Macquarie, a l’extrem sud-oest de l’oceà Pacífic.

Els icebergs es mouen a una velocitat mitjana d’entre un i dos quilòmetres per hora, segons l’Institut Neozelandès d’Investigació Atmosfèrica.

Rodney Russ, cap de l’equip de científics neozelandesos que viatgen a bord del vaixell Spirit of Enerby de la companyia Heritage Expeditions, va dir que els blocs de gel s’estan foment a mesura que s’allunyen de l’Antàrtida.

És aquesta la segona vegada que passa un fenomen similar en només tres anys. El 2006, diversos icebergs es van fondre quan eren a uns 25 quilòmetres de la costa de l’illa del Sud, cosa que no passava des del 1931, segons dades disponibles per als científics a Austràlia.

Les autoritats marítimes de Nova Zelanda van emetre la setmana passada una alerta per als vaixells que naveguen per la zona on han estat vistos els icebergs.

---

Un centenar de icebergs de la Antártida avanzan hacia Nueva Zelanda.

Más de un centenar de icebergs, algunos de hasta 250 metros de longitud, están siendo empujados por la corriente marina en dirección a Nueva Zelanda, y las autoridades han dado la alerta a los barcos que navegan por la zona.

Las últimas fotografías por satélite han indicado que los bloques de hielo han sobrepasado las islas Auckland y se encuentran unos 450 kilómetros al noreste de la isla del Sur, la más grande de Nueva Zelanda.

La masa de hielo, desprendida de la Antártida a causa de la alza de las temperaturas como consecuencia del calentamiento global, fue vista por primera vez hace unas dos semanas por los científicos de la base permanente de investigación que Australia tiene en la isla de Macquarie, en el extremo suroeste del océano Pacífico.

Los icebergs se mueven a una velocidad media de entre uno y dos kilómetros por hora, según el Instituto Neozelandés de Investigación Atmosférica.

Rodney Russ, jefe del equipo de científicos neozelandeses que viajan a bordo del barco Spirit of Enerby de la compañía Heritage Expeditions, dijo que los bloques de hielo están fundiéndose a medida que se alejan de la Antártida.

Esta es la segunda vez que ocurre un fenómeno semejante en sólo tres años. En 2006, varios icebergs se fundieron cuando estaban a unos 25 kilómetros de la costa de la isla del Sur, algo que no ocurría desde 1931, según datos disponibles a científicos en Australia.

Las autoridades marítimas de Nueva Zelanda emitieron la semana pasada una alerta para los barcos que navegan por la zona donde han sido vistos los icebergs.

---

About a hundred icebergs from Antarctica are moving toward New Zealand.

More than a hundred icebergs, some up to 250 meters (273 yards) long, are being pushed by a marine current in the direction of New Zealand, and authorities have issued warnings to ships sailing in the area.

The latest satellite photos indicated that the ice blocks have moved beyond the Auckland Islands and are located about 450 kilometers (280 miles) northeast of the South Island, the largest one in New Zealand.

The mass of ice, which broke off from Antarctica because of rising temperatures due to global warming, was first seen about two weeks ago by scientists from the permanent research base that Australia has on Macquarie Island, in the extreme southwestern part of the Pacific Ocean.

The icebergs are moving at an average speed of between one and two kilometers per hour, according to the New Zealand Institute of Atmospheric Research.

Rodney Russ, head of the New Zealand team of scientists traveling aboard the Heritage Expeditions Company’s Spirit of Enerby, said the ice blocks are melting as they move away from Antarctica.

This is the second time that such a phenomenon has occurred in only three years. In 2006, several icebergs melted when they were about 25 miles off the coast of South Island--something that had not happened since 1931, according to data available to scientists in Australia.

The New Zealand maritime authorities last week issued a warning to ships sailing in the area where the icebergs have been seen.

No comments: